Domácí bylinné čaje a tinktury
Vyrábět bylinné přípravky, jako jsou tinktury, čaje a odvary, je celkem zábavné. Se základními znalostmi a po určité praxi si je každý může udělat doma sám.
První otázkou, která vás jistě napadne je ta, jakou formu
bylinek použít. Jestli sušené nebo čerstvě utržené.
Čerstvé bylinky
Pokud si sbíráte své vlastní bylinky, sbírejte je po ranní
rose. Vyberte svěže vonící a zdravě vypadající rostliny se zelenými listy.
Vyhýbejte se bylinám s hnědými nebo hmyzem sežranými listy. Ujistěte se, že
bylinky, které se chystáte sbírat, nebyly ošetřeny pesticidy a herbicidy.
Sušené byliny
Pokud si byliny sušíte sami, vyberte takové, které jsou suché, ale
ne příliš křehké (křehké a křupavé listy naznačují, že jsou rostliny příliš
staré). Ideální jsou bylinky, které jsou suché, ale přesto si zachovávají jasně
zelenou barvu. Sušené bylinky lze také zakoupit. Dbejte prosím na dobrou
kvalitu.
Jak připravit a podávat:
- Bylinné čaje
- Bylinné odvary
- Bylinné tinktury
Ad 1) Bylinné čaje
Doporučené množství pro psy:
1 až 5 kg, nepřidávejte do jídla nebo vody více než ¼ šálku čaje, 1 až 3 krát denně.
6 až 10 kg, přidejte ¼ šálku do jídla nebo vody, 1 až 3 krát denně.
11 až 25 kg, přidejte ¼ až ½ šálku do jídla nebo vody, 1 až 3 krát denně.
26 až 50 kg, přidejte ½ až 1 šálek do jídla nebo vody, 2 až 3 krát denně.
51 kg a více, přidejte 1 až ½ šálku do jídla nebo vody, 2 až 3 krát denně.
Nepoužité bylinné čaje by měly být skladovány ve sklenicích (nikoli v plastových nádobách) a mohou být uchovávány v chladničce několik dní, maximálně týden. Před zchlazením můžete přidat 1-2 kapky extraktu z grapefruitových semen na šálek bylinného čaje. Tím prodloužíte jeho životnost. GSE je přírodní a bezpečný konzervační prostředek.
Před použitím zbytků čaje se ujistěte, že se nezkazil – pokud zplesnivěl nebo má zvláštní zápach, vyhoďte ho!
Ad 2 ) Bylinné odvary
Odvarem rozumíme vařený čaj. Tímto způsobem se vaří kořeny, plody, semena, kůry a také některé listy.
Použijte nerezovou, skleněnou nebo smaltovanou nádobu s těsně přiléhajícím víkem. Pokud jsou použity kořeny (čerstvé nebo sušené), nakrájejte je na malé kousky.
Jak si vyrobit bylinný odvar?
Podíl bylin a vody
1 lžička sušené byliny na šálek vody
1-2 lžíce čerstvé bylinky na šálek vody
4-6 lžiček sušené byliny na litr vody
1/4 až 1/2 šálku čerstvé bylinky na litr vody
Postup
Bylinu a vodu vložte do nádoby. Zakryjte a přiveďte k varu. Po dosáhnutí bodu varu, snižte teplotu a vařte 15-20 minut. Odstavte z ohně a nechejte minimálně 10 minut stát. Vhodné je nechat vše stát do úplného vychladnutí. Odvar přeceďte přes čisté plátýnko.
Doporučené množství pro psy
Dávejte svému psovi denně 1/2 až 1 čajovou lžičku na 5 kg tělesné hmotnosti. Odvar lze přidat ke krmné dávce.
Odvar Vám může vydržet až týden, pokud ho uchováváte na chladném a temném místě. Vždy jej prosím před podáváním zkontrolujte. Pokud je plesnivý nebo má zvláštní zápach, vylijte ho!
Ad 3) Bylinné tinktury
V zásadě se tinktura vyrábí namočením odměřeného množství čerstvé nebo sušené byliny do rozpouštědla.
Dvěma hlavními rozpouštědly používanými v bylinných tinkturách jsou alkohol a glycerin.
Obecně lze říct, že alkohol může extrahovat více účinných látek bylin než glycerin. Některým zvířatům se však nemusí líbit chuť alkoholu. Alkohol může navíc u některých zvířat způsobit alergickou reakci nebo podráždění žaludku.
Pro použití u psů je proto vhodnější použití glycerinové tinktury. Mohou být přidány do pitné vody psa nebo dokonce do jeho jídla.
Jak si vyrobit bylinné tinktury?
Budete potřebovat:
Sušené nebo čerstvé bylinky v práškové nebo krájené formě
Glycerin (pokud chcete vyrábět z alkoholu, pak budete potřebovat 40 % alkohol, např. vodka nebo brandy)
Skleněné nádoby se širokým hrdlem a víčky
Nebělené plátno
Postup
Dejte požadované množství bylinky do sklenice. Přilívejte glycerin (nebo alkohol), do té doby, dokud nebudou bylinky zcela ponořené. Směs míchejte tak dlouho, dokud se bylina a kapalina dostatečně nepromísí. Nádobu pevně utěsněte.
Označte nádobu, ve které je tinktura datem výroby, použitou bylinkou a druhem rozpouštědla, které bylo použito.
Prvních několik dní možná budete muset tinkturu míchat nebo do ní přidat více tekutiny (alkohol nebo glycerin).
Nádobu skladujte 6 týdnů na tmavém místě. Po 6. týdnech směs přeceďte přes plátno a uložte tinkturu do jiné nádoby, nejlépe do tmavě zabarvené lahvičky určené pro tinktury. Nezapomeňte lahvičku vždy dobře uzavřít. Tuto lahvičku si také prosím označte datem, názvem byliny a rozpouštědla, které jste pro výrobu použili.
Tinkturu skladujte na chladném tmavém místě. Glycerinové tinktury vydrží v lednici déle.
Doporučené dávkování:
1 až 5 kg, přidejte 1 až 3 kapky tinktury do jídla nebo vody, 2 až 3 krát denně.
6 až 10 kg, přidejte 3 až 5 kapek tinktury do jídla nebo vody, 2 až 3 krát denně.
11 až 25 kg, přidejte 5 až 10 kapek tinktury do jídla nebo vody, dvakrát až třikrát denně.
26 až 50 kg, přidejte 10 až 20 kapek tinktury do jídla nebo vody, dvakrát až třikrát denně.
Přeji hodně zdaru při výrobě a budu velmi ráda, pokud se se mnou podělíte o vaše úspěchy a poznatky z míchání bylinek u vás doma.
Zasílat můžete na email [email protected]